Aftensmad
Varm
mad en gang om dagen er en rigtig god idé.
Det giver mulighed for
variation, fordi den varme mad indeholder andre fødevarer end
brødmåltiderne.
Det
er fx fra den varme mad, man får de fleste grønsager og kartofler.
Det
er en god idé at spise forskellige typer aftensmad fra dag til dag,
så man varierer mellem kød og indmad, fisk og fjerkræ. Det er også
godt at have dage, hvor man fx kun spiser grønsager som fx
grønsagssupper eller pasta med grøntsags sovs eller hvor man bare
spiser grød.
Prøv
at udnytte grønsagernes mangfoldighed af former og farver til nye og
spændende variationer af dine yndlingsretter. Prøv fx at komme
andre og flere grønsager i gryderetten eller tilsæt 150-200 g rå
finthakkede urter, fx pastinak og gulerod i frikadellefarsen.
Enkle
råd til et sundt måltid varm mad:
Brug
magert kød. Dvs. kød med under 10g fedt /100g.
Spis ikke
fedtkanten kødstykker.
Du
behøver ikke helt at udelukke federe produkter, dem kan du bruge fx
en gang om ugen.
Hæld fedtet af panden i stedet for i sovsen.
Husk, at når du laver gryderetter bliver fedtet i sovsen – så
begræns mængden du bruger her.
Brug
ikke fløde eller cremefraiche i større mængder.
Tænk over
hvilke dressinger og sovse du serverer til salaten, grønsagerne,
kartoflerne, risen eller pastaen. Begræns mængden, eller
eksperimentér med fedtfattige varianter.
Gryderetter
giver mulighed for at bruge en masse grønsager.
En
god tommelfingerregel er at bruge dobbelt så mange grønsager i en
gryderet som kød.
Spis fisk til aftensmad mindst en gang om
ugen.
Spis
altid grønsager til den varme mad, enten i form af tilberedte
grønsager eller i form af rå grønsager som salat. Et varmt måltid
mad må gerne indeholde 200 g grønsager pr. person og helst to
forskellige slags.
Damp eller kog grønsager og kartofler i stedet
for at stege dem på panden eller gratinere med ost og fløde i
ovnen.
Spis
frisk frugt, frugtsalat eller frugtgrød til dessert.
varier og
eksperimenter med de forskellige lette produkter der nu findes så
mange af i de forskellige forretninger.
Feks
at blande forskellige frugtstykker med græsk yoghurt på 2% som man
kan blande med vanilje sødemiddel/honning og hælde over frugt
skålen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar