tirsdag den 5. november 2013

Focassia brød

Focassia, kan formes som små boller eller brød


En ynglings tilbehør som er velegnet til både froskost madpakken eller som snack samt tilbehør til utallige retter hvor der måske skal serveres boller eller brød til- som feks lasagne, pasta eller grillede hovederetter samt supper.  

Til focassia skal der anvendes:
50 g gær
500 ml vand
2 tsk salt
3 spsk olivenolie
450 g durummel
450 g pizzamel- normal mel kan også anvendes.

Til overfladen skal der anvendes:
3 spsk olivenolie
3 tsk flagesalt
Frisk rosmarin kviste 
3 fed presset hvidløg
Peber efter smag- blot kværnet over

-
Gæren blandes med vandet, salt, olivenolie og durumhvedemel og røres glat. Herefter hæves det i ca. 30 min, til dejen begynder at boble.
Hertil tilsættes næsten alt pizzamelet og man ælter dejen igen. 

Tag den ud på bordet og ælt mere mel i, dejen skal være blød og skal æltes til den er elastisk.

Dejen kommes i en olieret skål og drejes rundt, så der kommer olie på alle side.  Lad den hæve lunt til dobbelt størrelse, i 1-2 timer. Ælt dejen let igennem og rul den ud til en stor plade (næsten på størrelse med bagepladen). 
Smør den dybe bageform jævnt med bagespray eller olie. Hæld forsigtigt den hævede focaccia dej ud i den smurte form, og lad den igen hæve utildækket i yderligere 30 minutter.

Fordel olivenolien ud over dejens overflade og plukket rosmarin ud over olien. Tryk roligt dybe huller ned i dejen med fingrene med gode mellemrum og sørg for at rosmarin, hvidløg og olie fordeles jævn over det hele. Herefter dysses flagesaltet over hele dejen og et par kværn af sort peber.

Sæt brødet i en 225° forvarmet ovn på midterrillen og bag det 20-25 min. Afkøles og serveres. 

Man kan toppe efter lyst men foroven er er den mere simple version som i sig selv er velegnet til diverse retter.

Prøv feks at tilsætte røget paprika, løgeringe, ost, snittet olivner eller endda salami, som topping.

Velbekommen


Focaccia kan også fryses ned.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar