søndag den 23. marts 2014

Sabzis reje biryani- krydret rejer med smagfulde ris

 Reje biryani 


Altid bedst at anvende friske råvarer, men kan man af personlige eller økonomiske oversager ikke skaffe friske, så anvend gerne de frosne- eller de fra køl. Så længe de er  så store som muligt store. 
Ønsker man, eller ikke har mulighed for at anvende diverse nedenstående  krydderier, kan en halv pose biryani krydderi pakke sagtens anvendes. Den fåes relativt billigt fra udenlandske grønthandlere. 

Retten er egnet til 4- 5personer

Til retten skal der anvendes:

500 g store rejer- Optø og dræn vandet fra, hvis de ikke er friske
2 finthakket løg
1 finthakket tomat
1/2 dl yoghurt 
1 spsk fintrevet ingefær
3 fed hvidløg 
Salt og chilipulver efter smag
Saften af en halv citron  
1/2 dl olie 
1 tsk nelliker
2 sorte kardemomme kapsler 
2 grønne kardemomme kapsler 
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander 
1 kanel stang
1/2 tsk gurkemeje
2 tsk laurbærblade 
1 tsk garam masala
1 finthakket chili- kernerne kan fjernes så styrken mindskes men smagen bibeholdes
1 dl friskhakket koriander 
1/2 friskhakket mynte
En håndfuld cashewnødder 
-
Rens og marinere rejer i yoghurt, citron og krydderier.
 
En dyb gryde opvarmes med olie. Heri tilsættes, løg, ingefær, tomat, salt, chilipulver, gurkemeje, hvidløg og svitses. Tilsæt en dl vand, laurbærblade og garam masala. Kog og steg ydeligere, til vandet er kogt ud, tilbageværende saucen stegt gylden og olien separeret.
Rejerne tilsættes og steges med saucen indtil de har opnået ønsket konsistens. Ikke længe da de skal bruge relativ kort tid. Max 4 min.
Tilføj de friske krydderurter samt friskhakket chili og nødder. Sættes herefter til side. 

Risene skylles over 3-4 omgange under koldt vand og sættes til side men næste skridt i standgøres. 

Opvarm en dyb gryde med en masse kogende vand. Ligesom med kogningen af pasta, skal der være en masse vand så risene kan puffe op uden at klistre sig til hinanden. Jo mere vand desto bedre.
Når det koger, tilsættes risene og de skal koge indtil de er puffet. 


Herefter sies vandet fra og lad risene dryppe af i sien mens man lager retten. 

I den nu tomme gryde, tilsættes et lag ris, herefter rejer og sauce, så ris, så en spredning af ris, igen rejer og sauce og afslutningvis ris.

Ønskes det, kan der nu tilsættes lidt safran (eller madfarve) opløst i 1/2 dl varmt vand, og eller nogle stegte løg,
men dette er ikke en nødvendighed.

Beklæd grydelåget med et vådt viskestykke og sæt gryden på en reduceret varme.

Den skal være skuet ned til sidste punkt og dampe i 25-30 min. Herefter slukkes blusset helt og låget kan tages af.
Vend forsigtigt retten og server med raita, syltede løg og tilbehør efter smag til. 

Brug gaffel til at blande ris forsigtigt. 

Velbekommen 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar