Translate

søndag den 6. oktober 2013

Bombay Biryani- krydret kylling med ris

Biryani er en specielt ret der oftest tilberedes til diverse festlige lejligheder, såsom bryllupper Eid og lign. 


Men retten kan sagtens tilberedes uden nogen specielle lejligheder og bare for at få et lækkert måltid.


Som alle retter kan tilføjelsen af krydderier og chili justeres. 

Server med forskellige raitas, salater samt milde chutneys. 


Til chicken biryani skal der anvendes:

1 hel kylling -renset, snittet og skåret i passende stykker  
2 dl yoghurt 
Saften af en halv citron 
3 finthakket løg
1 dl minimælk lunet med lidt safran. Rød madfave kan anvendes hvis ikke saffron er en mulighed.
2 finthakket tomat
3 presset hvidløg
1 spsk fint revet ingefær 
Salt og chilipulver efter smag (start med en tsk af hver og smag til undervejs)
2 Laurbærblad
4 Sort kardemomme 
2 styk hele kanel stænger
5 nelliker
1 tsk stødt spidskommen 
2 spsk soltørret tranebær 
1 tsk stødt koriander 

Halv pose bombay biryani krydderier (kan anskaffes fra diverse etniske forretninger) Bruger den da den indeholder en del øvrige ingredienser man på normalvis ikke har liggende. For en stærk biryani kan mere tilføjes men start med en halv pakke. 

1/2 tsk gurkemeje 
1 tsk garam masala 
4 dl ris- basmatiris- det er vigtigt at bruge gode ris sorter og værd at besøge en grønthandler og skaffe sig nogle udenlandske da de bevare deres struktur bedre 

1 dl olie 
1 dl Frisk hakket koriander 
1/2 dl hakket frisk mynte
-
Udblød safran i mælken og lad det stå til side. 

Tilføj kylling stykkerne i en skål
-deri tilføjes, yoghurt , citronsaft, (del den halve pakke af biryani posen i dem begge) og mariner det til 1 time eller natten over.

Opvarm olie i en dyb gryde og tilsæt løg, hvidløg, tomat, ingefær, salt samt chilipulver og gurkemeje. Steg indtil gyldent.


Hertil tilføjes garam masala, samt nelliker , sort kardemomme, kanel, laurbærblade spidskommen, koriander pulver og derefter kyllinge stykkerne . Dækkes og koges i et stykke tid. Ca 40 min, under middel varme. Da kylling udgiver væske behøves der ikke tilsætte ekstra. Når vandet er kogt ud og olien separeret tilføjes tranebær og kødet steges gyldent, til sovsen er mindsket og sætter sig til kødet og ikke er flydende.  

Rengør risene i vand. Skyl dem indtil vandet er rent og ikke skyet.
I en seperat stor gryde opvarmes en masse vand. Når det koger, tilføjes risene, samt salt. Der skrues et punkt eller to ned og de koges til de lige udvider lidt.

Ris bør ikke fuldt kogte men næsten kogte. De kommes i en si og nu skal biryani lagres i den tomme gryde. Reducer blusset til laveste varme så den kan afkøle mens du lager biryanien væk fra kogepladden. 


Når ønskede konsistens er opnået, sies vandet fra og risene dryppes af. I den tomme ris gryde, tilføjes en portion ris, derefter kød blandingen, så noget ris. 


Spred den første del af gryden med noget af ​​risene. Drys safran mælken over, herefter kødblandingen, så risene igen. Processen fortsættes indtil al ris og kød er færdig.

Tilslut tilsættes mynte og koriander. 


Låget dækkes med et (let vådt) viskestykke og sættes på.
Kogepladens varmes reducerers til mindste varme og gyden sættes på i ca 25 min. Denne proces er vigtig da det damper og gør risene bløde. 

Serveres varm med brusende sodavand:)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar