Translate

fredag den 3. januar 2014

Sabzis grøntsags biryani

Grøntsags biryani 


En Hyderabady grøntsags biryani. Biryani og haleem stammer oprindeligt fra Hyderabad og her er min grøntsages version af den lækre akromatiske ris ret, som efterhånden er blevet en velkendt smagfuld ret, for Indien så vel som Pakistan.  

Egnet til 5-6 personer 

Til grøntsages biryanien skal der anvendes:

3 fintsnittede løg
2 fintsnittede tomater 
Salt og chilipulver efter smag- start med to og smag til afslutningvis 

5 dl basmatiris- det er vigtigt at bruge gode ris sorter og værd at besøge en grønthandler og skaffe sig nogle udenlandske da de bevare deres struktur bedre 
1 spsk fintrevet ingefær
3 fed presset hvidløg
2 dl yoghurt - blandes med 1 tsk garam masala pulver 
4 grønne kardemomme kapsler
4 sorte kardemomme kapsler
2 kanel stænger 
2 laurbærblade
1 tsk peberkorn 
1 tsk nellike 
Salt og chilipulver efter smag
En halv pose frosne grøntsager-
De med store stykker. Jeg anvender gulerod, blomkål, broccoli samt en håndfuld frosne ærter. 
4-5 store kartofler- skrællet og skåret i karte stykker (eller efter smag)  
1 fintsnittet chili- kernerne kan fjernes for at mindske styrken men bevare smagen
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander 
1 tsk gurkemeje
1/2 dl olivenolie
1 dl finthakket koriander
1/2 dl friskhakket mynteblade
1/2 dl mælk med en pinch safran

Stegte løg til en af lagene:
1 løg snittes i tynde strimler og steges i olie indtil de er gyldenbrune. Drænes efterfølgende på lidt køkkenrulle. 

-
I en dyb gryde opvarmes olien. Heri svitses løg, på lav blus. Steg løgene og tilsæt kort efter, ingefær, hvidløg, tomat, salt, chilipulver og gurkemeje og en dl vand. Når vandet er kogt ud,  steges indholdet til en gylden masse.
Tilsæt alle hele garam masala : kardemomme, nelliker, kanel, laurbærblade, peberkorn, og steg kort. 

Herefter tilføjes kartoflerne sammen med yoghurt (blandet med garam masala), chili og en dl vand. Sæt låg på og lad dem dampe/simre i ca ti min. Herefter tilsættes,  grøntsagerne samt stødt koriander og stødt spidskommen. 

Da de er frosne udgiver de vand så der burde ikke tilføjes mere. Rør i et minut, og lad det efterfølgende simre i ca ti -12 min. Indtil grøntsagerne har optaget meget af saucen men stadigvæk har lidt bid. Smag til med salt og chilipulver. Evt tilsæt lidt frisk citron saft. Tilføjer friskhed til saucen. Sluk for varmen og tilsæt krydreurterne. 

Varm mælken. Tilføj safran til det. Lad safran, mælkeblandingen afkøle. 

Rengør risene i vand. Skyl dem indtil vandet er rent og ikke skyet.
I en seperat stor gryde opvarmes en masse vand. Når det koger, tilføjes risene, samt salt. Der skrues et punkt eller to ned og de koges til de lige udvider lidt.

Ris bør ikke fuldt kogte men næsten kogte. De kommes i en si og nu skal biryani lagres i den tomme gryde. Reducer blusset til laveste varme så den kan afkøle mens du lager biryanien væk fra kogepladden. 


Spred den første del af gryden med  noget af ​​risene. Drys safran mælken over
og tilsæt et lag med grønsagerne, herefter ris og så de stegte løg, igen ris og så grøntsager og afslut med lidt ris. 
Placer et fugtigt viskestykke på toppen, over låget. Ved at forsegle låget. Dette er en teknik som bruges til at dampe maden på. Gryden kommes på blusset igen som skal være reduceret til nederste punkt/blus. Damp retten i ca 25 min.

Server veg biryani med valg af raita efter ønske, samt evt syltede løg og desi salat. Opskrifter på disse og mange flere kan findes på bloggen. 

Server gerne med en kød ret og lassi til eller nogle kødboller og kyllinge lår/vinger passer også godt som tilbehør. 

Velbekommen

Server evt med en sund fedtfattig og afkølende Shake 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar