Der findes forskellige typer Biryani. Her er "royale" med kød.
Krydret kød Biryani
Egnet til 4-5
Til retten skal der anvendes:
600g lammekød/oksekød eller kalvekød- renset og skåret i passende stykker
2 dl yoghurt
Saften af en halv citron
3 fint hakket løg
1 spsk tomat pure
3 presset fed hvidløg
1 spsk fint revet ingefær
Salt og chilipulver efter smag (start med en tsk af hver og smag til undervejs)
2 Laurbærblad
4 Sort kardemomme
1 stang kanal
5 nelliker
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
Halv pose bombay biryani krydderier (kan anskaffes fra diverse etniske forretninger) Velegnet da den indeholder en del øvrige ingredienser man på normalvis ikke har liggende. For en stærk biryani kan mere tilføjes men start med en halv pakke og undlad evt de ovenstående tørre krydderier.
1/2 tsk gurkemeje
1 tsk stødt garam masala
1/2 tsk Saffron opløses i 1 dl lunket mælk - rød madfave kan anvendes hvis ikke saffron er en mulighed.
5 dl ris-
basmatiris- det er vigtigt at bruge gode ris sorter og værd at besøge en grønthandler og skaffe sig nogle udenlandske da de bevare deres struktur bedre
1 dl olie
1 dl Frisk hakket koriander samt
1/2 dl hakket frisk mynte
-
Udblød safran i mælken og lad det stå til side.
Tilføj kødstykkerne i en skål -deri tilføjes, yoghurt , citronsaft, (del den halve pakke af biryani posen i dem begge) og mariner det til 1 time eller natten over.
Hertil tilføjes garam masala, samt nelliker , sort kardemomme, kanel, laurbærblade spidskommen, koriander pulver og derefter kødstykkerne . Tilføj vand til kødet næsten er dækket.
Simre herefter i et stykke tid under middel varme. Indtil kødet er kogt. Når vandet er kogt ud og olien separeret steges kødet gyldent, til saucen er mindsket og sætter sig til kødet og ikke er flydende.
Rengør risene i vand. Skyl dem indtil vandet er rent og ikke skyet.
I en seperat stor gryde opvarmes en masse vand. Når det koger, tilføjes risene, samt salt. Der skrues et punkt eller to ned og de koges til de lige udvider lidt.
Ris bør ikke fuldt kogte men næsten kogte. De kommes i en si og nu skal biryani lagres i den tomme gryde. Reducer blusset til laveste varme så den kan afkøle mens du lager biryanien væk fra kogepladden.
Spred den første del af gryden med noget af risene. Drys safran mælken over, herefter kødblandingen og så risene igen, så en spredning af hakkede krydderurter.
Låget dækkes med et (let vådt) viskestykke og sættes på.
Kogepladens varmes reducerers til mindste varme og gyden sættes på i ca 25 min .
Denne proces er vigtig da det damper og gør risene bløde.
Serveres varm med feks granatæble raita eller tatziki til.
Velbekommen
Retten kan også tilberedes med andre kødtyper da kræves dog forskellige tilbederings tid.
Kan servers med forskelligt tilbehør men normalt servers det blot en raita til og evt syltede løg.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar