Zarda på den lette måde
Servers oftes som dessert men spises tit med pilaw. Det må være kombinationen af det sure og søde- saltet og det søde, der tiltaler så mange at det efterhånden, nærmest, er blevet en selvfølge, at servere de to sammen.
Dette er den gule og meget klassiske version. Ønsker man zarda med flere farver skal man blot tilsætte nogle dråber af valgfri farve lige inden risene dampes.
Til de søde ris skal der anvendes:
2 kop basmati ris
Kogene vand
1 1/2 - 2 dl sukker
2 spsk smør/margarine
2 tsk stødt kardemomme
2 dl skrællet og fintsnittet mandler
1 dl rosiner
Gul madfarve
-
Risene skylles og sættes i blød i 20-25 minutter.
Vand bringes i kog i en dyp gryde (mere end ris, så det dækker over risene og de har plads til at udvide sig og adskille sig) og heri tilsættes farve og kardemomme pulver. Derefter kommes de drænede ris i og koges på jævn varme, indtil risene puffet og lige netop færdige. Vandet sies fra.
I en seperat gryde opvarmes margarinen og heri tilsættes rosinerne. Når de har svitses lidt og svumlet i str slukkes varmen og den tomme gryde fra risene anvendes som lagring.
Tilføj halvdelen af de siet ris ( bare tag dem direkte fra sien), herefter drysses sukkeret på, og så halvdelen af de snittede mandler, efterfulgt af de resterende ris og igen sukker, mandler og afslutningsvis rosin/margarine blandingen.
Dæk grydelåget med et vådt, vriddet viskestykke og sæt gyden på mindste varme i ca 20-25 min. Dette er en dampnings proces og som smelter samt færdiggøre risene.
Tag låget af og lad risene afkæle i fem til ti min. Herefter blandes risene forsigtigt med en gaffel så de puffer men ikke går i stykker eller mosses.
Velbekommen
Ønskes det kan syltede frugter også tilsættes samt cashewnødder. I såfald tilsættes de søde frugter blot sammen med rosinerne og cashewnødder sammen med mandlerne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar