Translate

søndag den 28. juli 2013

Betegnelsen af curry

Curry/ karryretter, er den engelske betegnellsei den vestlige kultur til at beskrive en lang række retter, hvis oprindelse er af det pakistanske/indiske samt asiatiske køkken. Deres fælles indhold er kombinationer af diverse krydderier, urter samt chili, tilberedt i en sovs og tilføjet enten kød (såsom fjærkræ, fisk eller anden skaldyr) eller grøntsager.

Curries/karry, kan enten tilberedes i "våd" eller "tør" form.
Våde curries indeholder betydelige mængde af sovs og man tit finder dem baseret på yoghurt eller kokosmælk.
Tørre curries koges med meget lidt væske som laves ved at koge væsken ned efter kødet eller grøntsagerne er tilberedt.

Alle retter er overtrukket med krydderier samt friske urter.


Pakistanske karryretter er for det meste tørre og varierer meget i spice afhængigt af sted.

En typisk pakistansk middag består ofte af kød eller grøntsags baseret karry. Denne serveres med en form for brød, såsom naan eller roti/fladbrød. Derudover tilberedes der også tit ris til.
Grillet kød er også meget populær blandt pakistanere. Både i form af kebab eller spyd.



Udtrykket ”Karry” er næsten aldrig brugt i landet eller blandt pakistanere/indere. I stedet anvendes de nationale ord ”salan” samt masala til at betegne en ”karry”.

Derudover bruges karrypulver ikke i det pakistanske køkken. Det er en pulver ingrediens udviklet i vesten og er ikke fra de asiatiske køkkener.

De fleste forberedelser af karry, starter med stegning af en "masala”, som er et sammenkogning af bla. Løg, tomater, ingefær, hvidløg samt nogle tørrede krydderier. 
 
Spice niveauet varierer afhængigt af den region eller husstand den tilberedes i. 

En populær madlavnings fedt/olie/smør er desi ghee. Hos os anvendes denne dog ikke da den er meget rig/tung og ikke mindst usund. I stedet anvendes der her planteolie, såsom olivenolie eller solsikkeolie.
Visse retter er beriget med store mængder af smør eller fløde, men hos os er disse oftest udvekslet med yoghurt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar