Curry/
karryretter, er den engelske betegnellsei den vestlige kultur til at
beskrive en lang række retter, hvis oprindelse er af det
pakistanske/indiske samt asiatiske køkken. Deres fælles indhold er
kombinationer af diverse krydderier, urter samt chili, tilberedt i en
sovs og tilføjet enten kød (såsom fjærkræ, fisk eller anden
skaldyr) eller grøntsager.
Curries/karry, kan enten tilberedes i "våd" eller "tør" form.
Curries/karry, kan enten tilberedes i "våd" eller "tør" form.
Våde
curries indeholder betydelige mængde af sovs og man tit finder dem
baseret på yoghurt eller kokosmælk.
Tørre
curries koges med meget lidt væske som laves ved at koge væsken ned
efter kødet eller grøntsagerne er tilberedt.
Pakistanske karryretter
er for det meste tørre og varierer meget i spice afhængigt af sted.
En typisk pakistansk middag består ofte af kød eller grøntsags baseret karry. Denne serveres med en form for brød, såsom naan eller roti/fladbrød. Derudover tilberedes der også tit ris til.
Grillet kød er også
meget populær blandt pakistanere. Både i form af kebab eller spyd.
Udtrykket ”Karry”
er næsten aldrig brugt i landet eller blandt pakistanere/indere. I
stedet anvendes de nationale ord ”salan” samt masala til at
betegne en ”karry”.
Derudover bruges
karrypulver ikke i det pakistanske køkken. Det er en pulver
ingrediens udviklet i vesten og er ikke fra de asiatiske køkkener.
De fleste forberedelser af karry, starter med stegning af en "masala”, som er et sammenkogning af bla. Løg, tomater, ingefær, hvidløg samt nogle tørrede krydderier.
Spice niveauet varierer
afhængigt af den region eller husstand den tilberedes i.
En populær
madlavnings fedt/olie/smør er desi ghee. Hos os anvendes denne dog
ikke da den er meget rig/tung og ikke mindst usund. I stedet anvendes
der her planteolie, såsom olivenolie eller solsikkeolie.
Visse
retter er beriget med store mængder af smør eller fløde, men hos
os er disse oftest udvekslet med yoghurt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar