Gurkemeje
(også kendt som tumeric) er en urt samt krydderi, som ofte anvendes i
det asiatiske køkken og som tilhører ingefær familien.
Marco Polo fandt gurkemeje i Kina i 1280.
Den har fået
kælenavnet indisk safran og man finder den også ofte anvendt som en
erstatning for den dyre safran.
Planten gror, i
Sydøstasiens skove, hvor den trives under temperaturer mellem 20 og
30 grader og store mængder regn.
Ud over anvendelsen i
madlavning, har gurkemeje i århundreder været anvendt i traditionel
indisk medicin, i behandlingen af en lang række sygdomme.
Den
har været anvendt i over 2500 år i Indien.
Det er blandt andet
blevet påvist, at curcumin, som er det stof gurkemeje hovedsageligt består af,
kan anvendes til forebyggelse og behandling af en lang række sygdomme. Eksempelvis kræftsygdomme.
Den er blandt andet i mange år blevet anvendt som et naturlig smertemiddel.
Gennem århundrede har man forsøgt at finde de medicinske
eneskaber ved gurkemejen. Nyere forskning har påvist at den indebære
anti-inflammatoriske egenskaber som blandt andet har en gavnlig
effekt på sygdomme som Alzheimers og demens.
Andre
sundhedsmæssige fordele ved indtagelsen af gurkemeje er :
-På grund af sin anti-inflammatoriske egenskaber, er gurkemeje blevet anvendt som en naturlig behandling for gigt og leddegigt .
Det kan anvendes som et naturlig antiseptisk og antibakterielt middel. Den gavner feks desinficeringen af sår og forbrændinger.
Den har påvist, at kunne forbygge prostatakræft og stoppe væksten af evt eksisterende prostatakræft. Derudover har virkningen påvist stoppelsen af væksten af nye blodkar i tumorer.
Forsøg
med mus, har vist at gurkemeje kan forhindrede brystkræft i at
spredes sig til lungerne.
Den kan reducerer risikoen for børneleukæmi. Derudover er der lovende undersøgelser igang der påviser virkningen af gurkemeje på kræft i bugspytkirtklen. Generelt kan gurkemejen forebygge en masse forskellige former for kræft og lindre bivirkningerne af kemo.
Det
er et naturlig anti -inflammatorisk middel, som er velfungerende som
anti -inflammatoriske lægemiddel og helt uden bivirkninger.
Hjælper
på heling af sår samt gendannelsen af feks brændt hud.
I Pakistan bruges
gurkemeje
også som et anti-inflammatorisk middel
og som et hjælpemiddel mod fordøjelses og marvetarms lidelser såsom
f.eks. irritabel tarm (også kaldet IBS -Irritable Bowel Syndrome).
Gurkemeje bliver desuden brugt på et stykke
brændt klud, som placeres på sår for at rense og hele såret.
Dette har min mormor flere gange anvendt på os- flest gange på mig,
da jeg ofte faldt, slog eller forstuvede en eller flere dele af
kroppen.
Den
har en helende effekt samt kan hjælpe på behandlingen af psoriasis
og andre inflammatoriske hudsygdomme.
Derudover
har gurkemejen vist sig lovende i at bremse udviklingen af multipel
sklerose, i mus.
For de interesserede kan jeg oplyse med at den
kan støtte i stofskiftet og hjælpe med vægttab.
Den
har længe været anvendt i traditionel kinesisk medicin som en
behandling for depression.
Udover at anvende gurkemeje i fødevarer kan den anskaffes i pille form. For at ovenstående behandlinger skal give effekt og bedst mulige resultater, er det ikke nok med blot at indetage en lille mængde i en ret.
Udover at anvende gurkemeje i fødevarer kan den anskaffes i pille form. For at ovenstående behandlinger skal give effekt og bedst mulige resultater, er det ikke nok med blot at indetage en lille mængde i en ret.
Gurkemeje
kan tages i pulver, dråbe eller tabletform. Den er tilgængelig hos de
fleste helsekost forretninger.
Jeg har fundet frem til at, gurkemeje i disse former ikke bør indtages af personer med galdesten, mavesår eller gravide og at det er bedst at rådføre sig med en læge da det kan være en livmoder stimulans.
Jeg har fundet frem til at, gurkemeje i disse former ikke bør indtages af personer med galdesten, mavesår eller gravide og at det er bedst at rådføre sig med en læge da det kan være en livmoder stimulans.
Ligesom
bla. chili og kanelen har påvist at øge kroppens forbrænding har
gurkemeje også denne effekt.
Undersøgelser, som forsker
beskriver i en artikel i tidsskriftet Journal of Nutrititon, viser,
at et måltid mad tilsat gurkemeje, tilsyneladende bremser væksten
af fedtceller i mus og mennesker i forhold til det samme måltid uden
urten. Tilmed ser det ud til, at gurkemejens "slankeeffekt"
er større jo federe det måltid, man tilsætter det, er.
Observationerne er gjort over en periode på12
uger. Ved at fodre to hold mus med mad med højt fedtindhold, begge
musegrupper indtog de samme mængder mad, men den ene gruppes
foderrationer blev tilsat 500 milligram gurkemeje.
Da de 12 uger var overstået, så forskerne at
musene, som havde fået gurkemeje, vejede mindre end den anden
gruppe. Samtidig havde de et lavere indhold af skadeligt kolesterol i
blodet.
Det er dog ikke ensbetydende med (og heller ikke
påvist) at man bare kan indtage fede måltider med gurkemeje
tilsat, uden at tage på.
Igennem
tiden er gurkemejen også blevet anvendt som farvestof til tøj. Kjoler, bukser, bluser og kjortler. Den bliver den dag i dag stadig anvendt som
farvestof. De buddhistiske munke bruger dem eksempelvis til deres kjortler.
Derudover bliver den også anvendt til at farve huden med. I Indien er der en tradition for at ”farve” en kommende brud ind i
en masse lavet af vand blandet med den gule urt. Man laver en speciel ceremoni et par dage inden selve brylluppet og smøres hende ind i denne masse.
Her
i vesten kan vi rent faktisk gøre noget lignede. Tage gurkemejen og
blande den op med limesaft elle saften af citron. Herefter smøres
den på huden og efter denne masse har siddet lidt, skylles den blot
af med lunken vand. Denne behandling påføres et par gange om ugen og
efter et par uger vil man kunne se forskel på huden.
For
gurkemeje, som alle andre krydderier, gælder det om at opbevare det
i en lufttæt krukke. Helt i et skab så det ikke udsættes for
unødig sollys, vand eller damp. Anskaffer man sig frisk gurkemeje,
kan man, blot skrælle og fint rive den på et rivejern og frys ned.
Derefter kan man knække lidt af og anvende den til diverse retter.
Vær dog påpasselig da udløser en meget intens farve som ikke kan
vaskes af.
Gurkemeje er blevet
hovedingrediensen i mange indiske, persiske, thai og malaysiske
retter. Ikke blot i karryretter, men også andre ikke asiatiske
retter. I andre dele af verden bliver gurkemeje tit brugt i
opskrifter som et stof til at tilføje en gul farve. Den anvendes
også i drikkevarer, bagte produkter, mælkeprodukter, is, yoghurt,
kager, småkager, saucer osv. Man ser den også anvendt til at farve
ris.
I Danmark forarbejdes gurkemeje
industrielt til farvning af diverse fødevarer. Såsom,
sennep, ost og smør.
Selvom gurkemeje normalt er anvendt som pulver,
kan det sagtens tilberedes frisk, ligesom og på samme måde som
ingefær.
På trods af at gurkemeje stammer fra Sydasien, er
det billigt og tilgængeligt overalt i verden.
Så
afslutningsvis kan vi konkludere at, gurkemeje er effektiv på alle
punkter. Båd i mad og som behandlings form. Den har en virkning på samtlige områder og spiller en central rolle i både smag, sundhed og udsene.
Velbekommen =)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar