Kylling med fyldig couscous
(Couscous med brændende kærlighed)
En udgave af den marrokanske klassiker mange kender, men med mit twist.
Retten er egnet til 6
Til retten skal der anvendes:
1,5 kg hel kylling
Marinade:
2 tsk stødt/tørret ingefær
Salt, peber og chilipulver efter smag - start med en tsk og smag til, afslutningsvis
1/2 tsk gurkemeje
En knivspids af saffron / saffron pulver (kan undlades hvis ikke det er tilgængeligt)
Saften af en hel frisk citron
2 presset kvist hvidløg
En dl friskhakket koriander
1 syltede citron skåret i store stykker- de syltede skaffes i en beholder, fra diverse etniske grønthandlere. Skær et lille stykke fra og hak det fint og kom dette i marinade blanding. Resten af citron stykkerne skal nemlig ind i kyllingen og til slut pynte retten.
- Bland alle disse ingredienser godt sammen- foruden de halveret citron stykker.
Sauce:
2 finthakket løg
2 presset fed hvidløg
2 spsk olivenolie oile
1 tsk salt og ligeledes peber
1 tsk stødt ingefær
1/4 tsk gurkemeje
1 terning kylling bouillon
1/2 tsk chili pulver (kan undlades)
1/2 dåse drænet og skyllet kikærter
Karamelliseret løg:
3 fintsnittet løg
1 tsk salt
1/4 tsk sort peber
En håndfuld rosiner eller sultaner
Sukker- skal smages til. Start med 3 spsk.
Vand efter behov
Ristede mandler/ cashewnødder :
Mandler/ cashewnødder efter ønske. Skindet pilles af og de tør ridtets på en non stick pande ved jævn blus og sættes til side til at toppe kyllingen samt couscous senere.
-
Kyllingen skal bibeholde skindet men skylles grundigt og duppes tør. Snit den let så marinaden kan trænge godt ind.
Tilberedning af marineringen:
-
Bland alle marinadens ingredienser sammen.
Læg kyllingen i en stor skål, og gnid det med marinaden. Sørg også for at få marinaden ind under skindet. Kom citronerne ind i kyllingen . Derefter dækkes skålen med plastfolie, og lad kyllingen marineres i køleskabet i mindst 1 time. Ideelt bør det marinere natten over, således at kyllingen absorberer alle krydderierne og kødet bliver mørt, men minimum en time.
Tilberedning af saucen:
-
En dyb gryde opvarmes med 2 spsk olivenolie. Heri svitses løg ved middel blus. Derefter tilsættes, hvidløg, salt, ingefær, gurkemeje, sort peber og safran - (safran er valgfri).
Steg i 3 minutter på middel blus. Kom den marinerede kyllingen i. Steg i ca 5 minutter så kyllingen får lidt farve. Skru gerne op hvis blusset er for lavt. Vend kyllingen, og kog den på den anden side, igen i ca 5 minuter. Herefter kommes kyllingen i en tagine eller en bradepande med brystet nedad. Tilføj 3 dl vand opløst med en bouillon terning (eller væske nok til at dække halvdelen af kyllingen) og kom i ovnen ved 190 grader, i 25 minutter. Derefter vendes kyllingen og grilles i yderligere 20 minutter.
Kontroller indholdet af vand fra tid til tid og tilføj hvis nødvendigt.
De karamelliserede løg tilberedes imellem tiden.
-
I en non stick stegepande, tilsættes ca 2 dl vand. Når dette koger tilsættes løg, sukker, salt og sort peber. Blandes godt. Kog dem over middel blus i ca 20-30 min. Når det er kogt sammen tilføjes rosinene. Kog ydeligere i ca 5 - 8 min og tilføj gerne vand hvis dette skulle være nødvendigt. De skal være bløde, mørke og smidige.
Når når kyllingen er færdig, tages den ud og saucen der er tilbage reduceres. Jeg hælder den blot ned i den første gryde og reducere i ca 10 min. Hertil tilsættes kikærterne. Afdækket gryde, så væsken fordamper og saucen reduceres. Ellers kan den også reduceres i ovnen ved et højre blus.
Couscous:
Dette er min version da den autentiske arabiske version er lang og kræver ikke nok med tid men specielle potter og pander.
Dette er en hurtig sabzi version.
-
4 dl Couscous
Saucen fra kyllingen - evt ekstra vand
Salt, chili flager samt peber efter smag- start med to tsk og smag til
3 tsk stødt spidskommen
2 friskhakket forårsløg
En dl finthakket koriander (kan undlades)
Har jeg det liggende, tilsætter jeg gerne 2 tsk hasal hanout. Marokkanske krydderier
- Det hele kommes i en skål og herpå hældes den resterende sauce fra kylling, samt, ekstra varmt vand. Lige til det dækker couscous. Herefter dækkes der med stramt låg eller plastfolie. Når det har "dampet" i ca 10 -15 min, åbnes der og de små gryn røres rundt med en gaffel så man undgår klumper . Der kan evt kommes lidt frisk presset citron saft over.
Herefter er der blot tale om afrettelse.
I den tomme tagine /bradepande spredes couscous over. Herpå lægges kyllingen. Tag citronerne ud af kyllingen og anret dem ved siden. Derefter kommes de karamelliseret løg over såvel som på kyllingen men også couscous.
Tilslut spredes de ristede nødder udover kyllingen samt couscous.
Serveres varmt og det samme. Evt med tatziki, chutney eller salat til.
Velbekommen
Tip: man kan også, dampe couscous med blot vand og hælde saucen over ved serveringen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar