Translate

onsdag den 17. juli 2013

Det Pakistanske Køkken

Kan beskrives som en bred blanding af forskellige regionale madlavnings traditioner fra de diverse asiatiske kontinenter. Hovedtesagligt Indien, og fortidsvis det mongolske rige. Det pakistanske køkken er kendt for sin rige smag og gode krydderi sammensætning.
Pakistanske retter er kendt for at have aromatiske og nogle gange krydret smag, og nogle retter indeholder ofte rigelige mængder olie, som bidrager til en rigere, fyldigere og aromatisk smag. Her vil du dog kunne finde en begrænset brug af dette. Da flere års ændring af fedtindhold i opskrifterne har vist sig vellykket og er mere velegnet til at opretholde en sundere livsstil.
Ingredienser som sorte kardemomme , grøn kardemomme , kanel , nelliker, stødt koriander, stødt spidskommen og sort peber er de mest anvendte krydderier i en bred vifte af retterne i hele Pakistan. Chilipulver, gurkemeje og laurbærblade er også meget populære.
I Punjab provinsen tilsættes der yderligere med garam masala som er en meget populær blanding af krydderier, der anvendes i mange pakistanske retter og som oftest variere fra køkken til køkken, hjem til hjem.
Indenfor Pakistan, varierer køkkenet meget fra region til region, hvilket afspejler landets etniske og kulturelle mangfoldighed. Mad fra de sydlige provinser, Sindh og Punjab , samt dan pakistanske del af Kashmir regionen minder meget om mad der kan findes i nordlige Indien, som kan være meget krydret og stærkt. Mad i andre dele af Pakistan f.eks. Baluchistan og diverse stammeområder finder man ofte mildere krydderier. De samme finder man tit også i nabolandene Afghanistan , Iran samt det øvrige Centralasien .
Internationale retter og fastfood er populær over det hele og dette gælder (tiltider desværre), også i Pakistan.
Den nyeste og smarteste udvikling er fusion. Dette ville man finde en del af herpå bloggen. . 
Blanding af lokale og udenlandske retter, bedre kendt som fusionsmad vokser mere og mere. Såsom blandingen af det pakistanske og det kinesiske køkken. Det er dog mest kendt og udbredt i storbyerne. Som en følge af livsstilsændringer og ønsket om hurtige retter med de pakistanske grundlæggende autentiske ingredienser samt valget af selv at sammensætte forskellige krydderier, er færdiglavet masala pakker stadig mere populære. Masala er en blanding af krydderier men ordet bruges også til at beskrive en rets grundlæggende sovs.
Mad indenfor det pakistanske køkken, afviger generelt ligesom alle køkkener fra hjem til hjem og kan være anderledes alt afhængig af hvor i landet man befinder sig.
Religion har også en stor rolle samt indflydelse det pakistanske køkken. Ankomsten af islam i sydasien har haft en stor påvirke. Da muslimerne er forbudt at spise svinekød eller indtage alkohol og halal kostråd overholdes nøje, fokuseres der andre områder indenfor ingredienser. Såsom oksekød , lam , kylling , fisk og grøntsager samt traditionelle frugter og mejeriprodukter.
Mange af de lammekøds retter på bloggen kan skiftes ud med okse eller kalvekød. Grunden til der ofte refereres til anvendelsen af lammekød fra køllen er at, det er mere fedtfattigt, smagsfyldt og man får ofte både lidt ben samt kød ved at vælge lammekølle.




En typisk pakistansk morgenmad består af: æg (kogt /røræg / stegt /omelet) en skive brød brød eller roti/fladbrød, parathas med sort te eller Lassi til. Kan også være årstidens friske frugter eller nødder.
En typisk pakistansk frokost består af kød karryretter, linseretter sammen med brød (såsom roti/fladbrød) eller ris. Ris samt naan anvendes forholdsvis til middagstid.
Populære retter omfatter kødretter, risretter men også et stort omfang af vegetabilske produkter bliver brugt i et stort omfang. Kyllingeretter er også populære. Derudover er der også altid mulighed for at anskaffe og spise fisk som ofte er lavet i tandoori stil.
Middag betragtes som det vigtigste måltid dagen, da hele familien ofte samles til lejligheden. 
 
Fødevarer, der kræver mere forberedelse, og som er mere krydrede (f.eks. pilaw, kebab, haleem, qorma eller biryani) spises ofte til middag. Tyskpiske måltider indeholder også linser og ris men som har kortere tilberedningstid.
Alle retter serveres hovedsageligt med enten ris eller brød til. Til tider også begge. Ofte serveres der en yoghurts dip (kendt som, chutney eller raita) til samt syltede grøntsager og/eller salat til.
Middagen kan følges op af dessert. Som variere fra frugt til traditionelle desserter som kheer, gulab jamun, gajraila, kulfi eller ras malai. Nogle familier tilbereder dog kunne disse til særlige lejligheder. Alle måltider afsluttes dog oftest med en kop sort te, ligesom herhjemme.


Kød, og i stor del grillet kød har spillet en vigtig rolle i den Pakistan region i årtier.
Man kan finde utallige sorter af kebab over hele landet. Hver region har sine egne sorter af kebab. Nogle af de mest populære er seekh kebab, kylling tikka og shami kebab.
Diverse kebab er kendt for at være særdeles krydret. Ofte marineret i en blanding af krydderier, citronsaft, chiliflager og yoghurt. Grillet mad er hovedetageligt meget populær.
 
Nogle typiske snacks der kan findes diverse restauranter, gadesælgere og også forskellige togstationer, er samosas, chaat, chana masala, pakoras, og f.eks. indiske papadums.
 
Her på siden vil man kunne finde inspiration til en stor del af disse forskellige retter, snacks osv. Derudover indeholder mange af retterne ikke en stor mængde fedtstof eller ihvertfald en reducering heraf- og hvis ikke, er man velkommen til at mindste fedtindholdet ydeligere (hvis overhovedet muligt). Jeg har dog selv fundet indholdet passende. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar