Kan
beskrives
som
en
bred blanding
af
forskellige
regionale
madlavnings
traditioner
fra
de
diverse
asiatiske
kontinenter.
Hovedtesagligt
Indien,
og
fortidsvis
det
mongolske
rige.
Det
pakistanske
køkken
er
kendt
for
sin
rige
smag
og
gode
krydderi
sammensætning.
Pakistanske
retter
er
kendt
for
at
have
aromatiske
og
nogle
gange
krydret
smag,
og
nogle
retter
indeholder
ofte
rigelige
mængder
olie,
som
bidrager
til
en
rigere,
fyldigere
og
aromatisk
smag.
Her vil du dog
kunne finde en begrænset brug af dette. Da flere års ændring af
fedtindhold i opskrifterne har vist sig vellykket og er mere velegnet
til at opretholde en sundere livsstil.
Ingredienser
som
sorte
kardemomme
,
grøn
kardemomme
,
kanel
,
nelliker,
stødt
koriander,
stødt
spidskommen
og
sort
peber
er
de
mest
anvendte
krydderier
i
en
bred
vifte
af
retterne
i
hele
Pakistan.
Chilipulver,
gurkemeje
og
laurbærblade
er
også
meget
populære.
I
Punjab
provinsen
tilsættes
der
yderligere
med
garam
masala
som
er
en
meget
populær
blanding
af
krydderier,
der
anvendes
i
mange
pakistanske
retter og som
oftest variere fra køkken til køkken, hjem til hjem.
Indenfor
Pakistan,
varierer
køkkenet
meget
fra
region
til
region,
hvilket
afspejler
landets
etniske
og
kulturelle
mangfoldighed.
Mad
fra
de
sydlige
provinser,
Sindh
og
Punjab
,
samt
dan
pakistanske
del
af
Kashmir
regionen
minder
meget
om
mad
der
kan
findes
i
nordlige
Indien,
som
kan
være
meget
krydret
og
stærkt.
Mad
i
andre
dele
af
Pakistan
f.eks.
Baluchistan
og
diverse
stammeområder
finder
man
ofte
mildere
krydderier.
De
samme
finder
man
tit
også i
nabolandene
Afghanistan
,
Iran
samt det
øvrige
Centralasien
.
Internationale
retter
og
fastfood
er
populær over
det hele og dette gælder (tiltider desværre),
også
i
Pakistan.
Den
nyeste og smarteste udvikling er fusion. Dette ville man finde en del
af herpå bloggen. .
Blanding
af
lokale
og
udenlandske
retter,
bedre
kendt
som
fusionsmad
vokser
mere
og
mere.
Såsom
blandingen
af
det
pakistanske
og
det
kinesiske
køkken.
Det
er
dog
mest
kendt
og
udbredt
i
storbyerne.
Som
en
følge
af
livsstilsændringer
og
ønsket
om
hurtige
retter
med
de
pakistanske
grundlæggende
autentiske
ingredienser
samt valget af
selv at sammensætte forskellige krydderier, er
færdiglavet
masala
pakker
stadig
mere
populære.
Masala er en blanding af krydderier men ordet bruges
også til at beskrive en rets grundlæggende sovs.
Mad
indenfor
det
pakistanske
køkken,
afviger
generelt
ligesom
alle
køkkener
fra
hjem
til
hjem
og
kan
være
anderledes
alt
afhængig
af
hvor
i
landet
man
befinder
sig.
Religion
har
også
en
stor
rolle
samt
indflydelse
på
det
pakistanske
køkken.
Ankomsten
af
islam
i
sydasien
har
haft
en
stor
påvirke.
Da muslimerne
er
forbudt
at
spise
svinekød
eller
indtage
alkohol
og
halal
kostråd
overholdes
nøje,
fokuseres
der
på
andre
områder
indenfor
ingredienser.
Såsom
oksekød
,
lam
,
kylling
,
fisk
og
grøntsager
samt
traditionelle
frugter
og
mejeriprodukter.
Mange
af
de
lammekøds
retter
på bloggen kan
skiftes
ud
med
okse
eller
kalvekød.
Grunden
til
der
ofte
refereres
til
anvendelsen
af
lammekød
fra
køllen
er
at,
det
er
mere
fedtfattigt,
smagsfyldt
og
man
får
ofte
både
lidt
ben
samt
kød
ved
at
vælge
lammekølle.
En
typisk
pakistansk
morgenmad
består
af:
æg
(kogt
/røræg
/
stegt
/omelet)
en
skive
brød
brød
eller
roti/fladbrød,
parathas
med
sort
te
eller
Lassi
til.
Kan
også
være
årstidens
friske
frugter
eller
nødder.
En
typisk
pakistansk
frokost
består
af
kød
karryretter,
linseretter
sammen
med
brød
(såsom
roti/fladbrød)
eller
ris.
Ris
samt
naan
anvendes
forholdsvis
til
middagstid.
Populære
retter
omfatter
kødretter,
risretter
men
også
et
stort
omfang
af
vegetabilske
produkter
bliver
brugt
i
et
stort
omfang.
Kyllingeretter
er
også
populære.
Derudover
er
der
også
altid
mulighed
for
at
anskaffe
og
spise
fisk
som
ofte
er
lavet
i
tandoori
stil.
Middag
betragtes
som
det
vigtigste
måltid
på
dagen,
da
hele
familien
ofte
samles
til
lejligheden.
Fødevarer,
der
kræver
mere
forberedelse,
og
som
er
mere
krydrede
(f.eks.
pilaw,
kebab,
haleem,
qorma
eller
biryani)
spises
ofte
til
middag.
Tyskpiske
måltider
indeholder
også
linser
og
ris
men
som
har
kortere
tilberedningstid.
Alle
retter
serveres
hovedsageligt
med
enten
ris
eller
brød
til.
Til
tider
også
begge.
Ofte
serveres
der
en
yoghurts
dip
(kendt
som,
chutney
eller
raita)
til
samt
syltede
grøntsager
og/eller
salat
til.
Middagen
kan
følges
op
af
dessert.
Som
variere
fra
frugt
til
traditionelle
desserter
som
kheer,
gulab
jamun,
gajraila,
kulfi
eller
ras
malai.
Nogle
familier
tilbereder
dog
kunne
disse
til
særlige
lejligheder.
Alle
måltider
afsluttes
dog
oftest
med
en
kop
sort
te, ligesom
herhjemme.
Kød,
og i
stor del
grillet
kød
har
spillet
en
vigtig
rolle
i
den
Pakistan
region
i
årtier.
Man
kan
finde
utallige
sorter
af
kebab
over
hele
landet.
Hver
region
har
sine
egne
sorter
af
kebab.
Nogle
af
de
mest
populære
er
seekh
kebab,
kylling
tikka
og
shami
kebab.
Diverse
kebab
er
kendt
for
at
være
særdeles
krydret.
Ofte
marineret
i
en
blanding
af
krydderier,
citronsaft,
chiliflager
og
yoghurt.
Grillet
mad
er
hovedetageligt
meget
populær.
Nogle
typiske
snacks
der
kan
findes
på
diverse
restauranter,
gadesælgere
og
også
på
forskellige
togstationer,
er
samosas,
chaat,
chana
masala,
pakoras,
og
f.eks.
indiske
papadums.
Her
på siden vil man kunne finde inspiration til en stor del af disse
forskellige retter, snacks osv. Derudover indeholder mange af
retterne ikke en stor mængde fedtstof eller ihvertfald en reducering
heraf- og hvis ikke, er man velkommen til at mindste fedtindholdet
ydeligere (hvis overhovedet muligt). Jeg har dog selv fundet
indholdet passende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar