Translate

torsdag den 9. januar 2014

Sabzis biryani med et persisk twist

Sabzis biryani med et twist


Egnet til 4-5


Til retten skal der anvendes:

600g lammekød/oksekød eller kalvekød- renset og skåret i passende stykker  

2 dl yoghurt 
Saften af en halv citron 
3 fint hakket løg
1 spsk tomat pure 
3 presset fed hvidløg
1 spsk fint revet ingefær 

Salt og chilipulver efter smag (start med en tsk af hver og smag til undervejs)

2 Laurbærblad
4 Sort kardemomme 
1 stang kanal
5 nelliker
1 tsk stødt spidskommen 
1 tsk stødt koriander 

Halv pose bombay biryani krydderier (kan anskaffes fra diverse etniske forretninger) Velegnet da den indeholder en del øvrige ingredienser man på normalvis ikke har liggende. For en stærk biryani kan mere tilføjes men start med en halv pakke og undlad evt de ovenstående tørre krydderier. 

1/2 tsk gurkemeje 
1 tsk stødt garam masala 
1/2 tsk Saffron opløses i  1 dl lunket mælk - rød madfave kan anvendes hvis ikke saffron er en mulighed.

4 dl ris-basmatiris- det er vigtigt at bruge gode ris sorter og værd at besøge en grønthandler og skaffe sig nogle udenlandske da de bevare deres struktur bedre 

1 dl olie 

1 dl Frisk hakket koriander samt 
1/2 dl hakket frisk mynte
1 dl smuttede mandler - som ristes lys gyldent på en tør nonstik pande
6 finthakkede abrikoser 

-
Udblød safran i mælken og lad det stå til side. 

Tilføj kødstykkerne i en skål -deri tilføjes, yoghurt , citronsaft, (del den halve pakke af biryani posen i dem begge) og mariner det til 1 time eller natten over.


Opvarm olie i en dyb gryde og tilsæt løg, hvidløg, tomat, ingefær, salt samt chilipulver og gurkemeje. Steg indtil gyldent.


Hertil tilføjes garam masala, samt nelliker , sort kardemomme, kanel, laurbærblade spidskommen, koriander pulver og derefter kødstykkerne .

Tilføj vand til kødet næsten er dækket. 


Simres herefter i et stykke tid under middel varme. Indtil kødet er kogt. 

Når vandet er kogt ud og olien separeret tilsættes de ristede mandler samt hakkede abrikoser og steges kødet gyldent, til saucen er mindsket og sætter sig til kødet og ikke er flydende. Den tages af varmen.


Rengør risene i vand. Skyl dem indtil vandet er rent og ikke skyet.
I en seperat stor gryde opvarmes en masse vand.
Kog ris med salt. 


Når risene er næsten kogte, 90%, sies vandet fra og risene dryppes af.


I den tomme ris gryde, tilføjes en portion ris, derefter kød blandingen, så noget ris. 
Dertil mælk og safran blandingen. Derefter sidste lag kød. Tilslut ris og drys af mynte og koriander.
 

Låget dækkes med et (let vådt) viskestykke og sættes på.

Kogepladens varmes reducerers til mindste blus og gyden sættes på i ca 25 min . Denne proces er vigtig da det damper og gør risene bløde. 


Serveres varm med feks granatæble raita eller tatziki til. 

Velbekommen 



Retten kan også tilberedes med andre kødtyper da kræves dog forskellige tilbederings tid

Server med afkølende Shake eller lassi fra bloggen 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar